top of page

Intuitiivinen syöminen

Oletkin ehkä törmännyt termiin "intuitiivinen syöminen" sosiaalisessa mediassa. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?


Mitä on intuitiivinen syöminen?

Intuitiivinen syöminen perustuu kehon viestien kuuntelemiseen ja niiden mukaisesti toimimiseen. Tämä lähestymistapa pyrkii luomaan terveellisen ja tasapainoisen suhteen ruokaan ja omaan kehoon. Sana intuitiivinen tarkoittaa vaistonvaraista, tekoja ilman rationaalista järkeilyä.


Nimestään huolimatta intuitiivinen syöminen ei tarkoita ainoastaan vaistonvaraista syömistä, vaan intuitiivinen syöminen on ikään kuin silta oman kehon kuuntelun ja näyttöön perustuvan ravitsemustiedon välillä. Intuitiivisesti syövä valitsee pääasiassa ruokia, jotka tekevät hyvää sekä keholle että mielelle. Intuitiivinen syöminen on painoneutraali menetelmä, eli "onnistumista" intuitiivisessa syömisessä ei mitata painon muutoksissa.

Vennin diagrammi, jossa vasemmassa laidassa "oman kehon kuuntelu", oikeassa laidassa "tieto ja ymmärrys ravitsemuksesta". Näiden välinen alue on "Intuitiivinen syöminen"
Intuitiivinen syöminen yhdistää oman kehon kuuntelun ja tutkimustiedon ravitsemuksesta

Intuitiivisen syömisen tarkoituksena on tehdä sinusta oman kehosi ja hyvinvointisi asiantuntija. Se toimii vastaiskuna perinteisille laihdutuskuureille ja dieeteille, sillä intuitiivisessa syömisessä ei luoda sääntöjä sille, mitä saat tai et saa syödä. Se opettaa sinua luottamaan itseesi ja kehoosi, kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehosi signaaleja. Intuitiivista syömistä voidaan pitää syvänä terveyden edistämisenä, sillä se huomioi biologisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin.


Ravitsemus- ja käyttäytymistieteen tutkimusten puolella intuitiivinen syöminen määritellään seuraavasti:

 1. Ehdoton lupa syödä, kun on nälkä. Ehdoton lupa valita sitä ruokaa, mitä haluaa.

 2. Syömisen syyt ovat pääasiassa fyysisiä (tunnesyömisen sijaan).

 3. Nälän ja kylläisyyden signaaleihin luottaminen, kun päätetään mitä ja minkä verran syödään.


Mitä intuitiivinen syöminen EI ole?

Intuitiivinen syöminen ei ole uusi ruokavalio, laihdutuskuuri tai dieetti. Intuitiivista syömistä ei voi "mokata", sillä se on tutkimusmatka omaan itseensä ja hyvinvointiinsa. Intuitiivisessa syömisessä ei lasketa mitään: kaloreita, makroravintoaineita, pisteitä tai hiilihydraatteja. Intuitiivista syömistä ei käytetä tarkoitukselliseen painonpudotukseen. Intuitiivinen syöminen on painoneutraali menetelmä, jonka myötä paino voi nousta, pysyä samana tai laskea. Useimmiten intuitiivisen syömisen myötä paino hakeutuu ns. biologiseen normaalipainoon, eli omaan hyvän olon painoon. Valitettavasti emme voi kuitenkaan sanoa, mikä juuri sinun hyvän olon paino on.

 

Mitä hyötyä intuitiivisesta syömisestä on?

Intuitiivista syömistä tutkitaan paljon, Google Scholar -haulla "intuitive eating" löytyy elokuussa 2023 huimat 298 000 tulosta. Uusia tutkimuksia intuitiiviseen syömiseen liittyen julkaistaan lähes viikoittain.

Intuitiivinen syöminen on yhdistetty mm. parempaan psykologiseen hyvinvointiin, terveyttä edistäviin ruokailuvalintoihin, lisääntyneeseen kehotyytyväisyyteen ja parempaan kehonkuvaan.


Intuitiivinen syöminen tutkitusti edistää terveyttä:

 • laskee veren triglyseriditasoja, nostaa HDL-kolesterolitasoja (ns. hyvä kolesteroli!) ja vähentää riskiä sydän- ja verisuonitaudeille

 • laskee verenpainetta

 • lisää kehotuntoisuutta (=kehon signaalien tunnistamista)

 • lisää kehotyytyväisyyttä ja kehoarvostusta (riippumatta kehon koosta)

 • lisää kasvisten syöntiä ja ruokavalion monipuolisuutta

 • lisää halua pitää huolta kehostaan ja edistää terveyttään

 • lisää tyytyväisyyttä elämään

 • lisää optimismia

 • lisää psykologista joustavuutta ja resilienssiä

 • kehittää (sosiaalista) ongelmanratkaisukykyä

 • vähentää stressiä, laskee stressihormoni kortisolin tasoja ja vähentää matala-asteista tulehdusta

 • vähentää ahmintaa ja hallitsematonta syömistä

 • lisää syömisestä saatua nautintoa

 • tasapainottaa verensokeriarvoja

 • tasapainottaa painoa (tarkoittaen sitä, että intuitiivinen syöminen "pysäyttää jojon")

 • lisää motivaatiota liikkumiseen (kun liikkumisen taustalla ei ole tarve kontrolloida kehoa, vaan nauttia liikkumisesta)

 • vähentää syömishäiriöiden ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen oireita.

Intuitiivinen syöminen on myös yhdistetty matalampaan painoindeksiin (BMI), mutta kyseessä on korrelaatio (eli yhteys), ei syy-seuraus-suhde. On siis mahdollista, että matalamman painoindeksin omaavat henkilöt kokevat helpommaksi syödä intuitiivisesti, verrattuna korkeamman painoindeksin henkilöihin. Painoindeksi on huono hyvinvoinnin mittari, joten emme halua painottaa sitä yhtenä intuitiivisen syömisen hyötynä.

 

Intuitiivisen syömisen periaatteet

 1. Hylkää laihdutusajattelu (reject the diet mentality)

 2. Kunnioita nälkääsi (honour your hunger)

 3. Solmi rauha ruoan kanssa (make peace with food)

 4. Haasta "ruokapoliisi", eli riko ruokaan ja syömiseen liittyviä sääntöjä (challenge the food police)

 5. Tunne kylläisyys (feel your fullness)

 6. Löydä nautinto (discover the satisfaction factor)

 7. Käsittele tunteitasi ilman ruokaa (cope with your emotions without using food)

 8. Kunnioita kehoasi (respect your body)

 9. Liiku -- tunne ero (exercise -- feel the difference)

 10. Vaali terveyttäsi -- lempeä ravitsemus (honour your health -- gentle nutrition)

 

Intuitiivisen syömisen lyhyt historia

Intuitiivisen syömisen taustalla on kaksi yhdysvaltalaista syömishäiriöiden hoitoon erikoistunutta ravitsemusterapeuttia, Evelyn Tribole ja Elyse Resch. He julkaisivat ensimmäisen intuitiivisen syömisen kirjan vuonna 1995. Filosofia intuitiivisen syömisen taustalla on ollut olemassa vähintään 1970-luvulta (pioneereina toimivat mm. Susie Orbach, Geneen Roth ja Thelma Wayler).


Mihin intuitiivista syömistä käytetään?

Nykypäivänä intuitiivista syömistä käytetään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen (esim. jatkuvan laihduttamisen) purkamiseen sen lisäksi, että sitä hyödynnetään syömishäiriöiden hoidossa. Intuitiivisella syömisellä pyritään ottamaan "valta" takaisin erilaisten laihdutuskuurien tai ruokasääntöjen seuraamisen jälkeen. Voidaankin ajatella, että jos laihdutuskulttuuria ei olisi olemassa, olisi "intuitiivinen syöminen" vain "syömistä".

 

Miten pääsen alkuun intuitiivisen syömisen kanssa?

Vastuullinen Valmennus on Suomen intuitiivisen syömisen asiantuntijatalo. Jokainen valmentajamme on koulutettu intuitiivisen syömisen ohjaaja. Päävalmentajamme Ulrika on Suomen ensimmäinen (ja tietääksemme ainoa!) sertfioitu intuitiivisen syömisen terapeutti, jonka ovat kouluttaneet intuitiivisen syömisen kehittäjät (Evelyn Tribole ja Elyse Resch). Ravitsemustieteilijämme Laura on kirjoittanut pro gradu -tutkielmansa intuitiivisesta syömisestä ja sen toimivuudesta ihmisillä, joilla on vaikea ruoka- ja/tai kehosuhde. Lisäksi Laura on tutkinut ruokasuhdetta aiemmin yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta.


Lue lisää intuitiivisen syömisen terapiasta klikkaamalla tätä linkkiä. Voit lukea lisää etävalmennuspalveluistamme täällä.


Huomaathan, että meillä Vastuullisella Valmennuksella ei hoideta syömishäiriöitä, mutta voimme suositella sinulle terveydenhuollon palveluita tarpeen mukaan.Intuitiivisen syömisen sertifikaatin logo

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page